Vrijwillig brandweerkorps Herzele

Brandweer- en ambulancedienst ten dienste van de bevolking

De vrijwillige ambulancedienst van Herzele werd opgericht in 1990...

Wij verzorgen met de ambulancedienst dringende interventies zoals levensbedreigende ziekten of ernstig ongevallen binnen haar verzorgingsgebied Herzele, alsook delen van Sint Lievens Houtem, Burst, Aaigem en Bambrugge.

Wanneer je het noodnummer 100/112 belt, stuurt het hulpcentrum de dichtstbijzijnde erkende 100 ziekenwagen ter plaatse. Indien de ernst van de situatie dit vereist sturen zij ook een MUG-voertuig. De patiƫnt wordt dan in principe naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis overgebracht met de ambulance. Uitzonderingen zijn echter mogelijk, bijvoorbeeld als het slachtoffer of de zieke behandeld wordt met dergelijke aandoening in een ander ziekenhuis of omwille van zijn gezondheidstoestand specifieke diagnostische of therapeutische middelen nodig heeft. De eindbeslissing ligt echter steeds bij de aangestelde van het HC100.

De bezetting van de voertuigen wordt momenteel verzorgd door 13 vrijwillige ambulanciers. Alle vrijwilligers worden opgeroepen via pager, zonder permanente dienst in de kazerne. Onze vrijwilligers beschikken allemaal over een 100 badge. Zij genieten een permanente opleiding en worden om de vijf jaar geƫvalueerd. Iedere ambulancier is verplicht zich jaarlijks 24 uren bij te scholen bij MEDOV (Medisch Oost-Vlaanderen).

Gemiddeld voert de ambulancedienst Herzele jaarlijks 700 interventies uit in opdracht van het hulpcentrum 112 (100).

De bedragen die worden aangerekend voor een vervoer met de ziekenwagen zijn wettelijk vastgelegd en worden bepaald door het FOD Volksgezondheid. Om te kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling bij uw ziekenfonds, dient u een aanvraag te doen voor deze tegemoetkoming. Meer info kan u bekomen bij uw ziekenfonds.